İzleniyoruz... | Person of Interest

İzleniyoruz.
Kameralar, her yerde bizi izliyorlar. Yaptığımız her hareketi, konuştuğumuz her kelimeyi izleyen, dinleyen bir yapay zeka. Ona kısaca "makine" diyoruz.



Person of interest, ülkemizde pek de fazla bilinmeyen bir dizi. Tabii içinde vampir, kurtadam, zombi, yakışıklı oğlanlar sürüsü yok. Neredeyse içinde aşk bile yok. Sadece işlerini yapan ciddi adamlar var. Çok fazla kişinin dilinde olmadığı için de izleyici sayısı ülkemizde az. Cnbc-e yayınladığı halde ülkemizde bu dizinin adını bile duymamış olan "yabancı dizi" hayranları var. Oysa Game of Thrones veya Shameless’ı bilmeyen yok. 

Neyse kısaca konusundan bahsedeyim ve neden bu diziyi izlemeniz gerektiğinden. Öncelikle dizinin “procedural” tipte olduğunu söylemek lazım. Yani her bölüm farklı bir olay işleniyor. Zaten bu tarz dizilerden insanlar hemen uzak duruyor sıkıldığı için. Ama şöyle bir durum var: bu dizi teknik olarak procedural. Bölümler arasında çok ama çok ince zincirler var. Bu zincirleri ilk başta fark etmek güç, bir zaman sonra o zincirleri fark edebiliyorsunuz ve bu da diziyi daha izlenebilir hale getiriyor. Bir çok kişi her bölüm farklı olayı ele aldığı için bu diziyi ilk bölümde veya ilk sezonun ortalarında bırakıyor. Ama size çok güzel bir tavsiyem var; bırakmayın. 

Konusu da aslında çok basit. 11 Eylül olayından sonra Harold Finch ve Nathan Ingram isimli iki kişi insanları kameralarla izleyip ve dinleyip önceden planlanmış terör saldırılarını tespit etmek isterler. Fakat makine sadece terör saldırılarını değil, sivil hayatta olacak suçları da görmeye başlar. Her 24 saatte bir potansiyel kurban veya suçlu kişilerin sosyal güvenlik numaralarını (bizdeki tc kimlik numarası gibi) gönderir. Her 24 saat sonunda ise bu numaralar sıfırlanır. Aradan yıllar ve birtakım olaylar geçer .(o kısımlar spoiler'a girebilir çünkü) Dizinin başında kayıtlara ölü olarak geçmiş John Reese isimli eski bir ajanı, bu numaraları gelen insanları kurtarması için ikna eder ve dizinin macerası böylece başlar. 



Dizide aynı zamanda gönderilen harika mesajlar var. Adalet ile ilgili olsun, ABD hükumetini eleştirmek olsun, ezilen siyahi insanları, suçsuz olsa da suçlu olduğuna inanılan Müslüman insanlar olsun her türlü mesajlar da var.

IMDb puanına takan bir insansanız, takmayın. Puanı her ne kadar 8,5 olsa da bölüm puanlarının ortalaması alınsa sanırım daha yüksek olurdu. Çünkü bu dizinin bölümleri, bir çok dizide göremeyeceğiniz kadar yüksek puan almış durumda;


Sonuç olarak, bu diziyi izleyin ve izlettirin. Nolan kardeşlerin, senaryo konusunda ünlü olanı Jonathan Nolan'ın yapımcılığını üstlendiği bu harikulade diziyi kaçırmayın. Mutlaka başlayın.

Benim puanıma gelecek olursak -tüm bölümleri izlemiş olarak söylüyorum-

9/10

First

6 yorum

Write yorum
S
AUTHOR
24 Mart 2015 17:51 delete

Güzel yazı kanka , İzlicem, Hayırlı olsun blogun

Reply
avatar
Kadir Coffey
AUTHOR
24 Mart 2015 18:51 delete

Teşekkürler Barış.

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
25 Mart 2015 21:21 delete

Hayirli olsun devamini bekliyoruz

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
1 Nisan 2015 21:49 delete

Guzel bir yazi olmus.Arada izliyordum hic de sıkıcı gelmiyordu oyunculuk cok iyi gibi batan basliycam

Reply
avatar
Unknown
AUTHOR
1 Nisan 2015 21:49 delete

Guzel bir yazi olmus.Arada izliyordum hic de sıkıcı gelmiyordu oyunculuk cok iyi gibi batan basliycam

Reply
avatar